Burn-out

HOE ONTSTAAT BURN-OUT?

Mensen die moeilijk grenzen kunnen stellen en nog moeilijker “nee” kunnen zeggen, zorgen al snel beter voor de ander dan voor zichzelf, raken de balans tussen in- en ontspanning kwijt en vragen ongemerkt meer van zichzelf dan ze kunnen waarmaken. Ze raken overprikkeld en overbelast, vergeten om te ontspannen tussen de inspanningen door, waardoor hun lichaam niet herstelt van de stress en de vermoeidheid die daar het gevolg van is. Doen ze dat te lang achter elkaar, dan bereiken ze het eind van hun krachten, teren in op hun energie waardoor zowel hun lichaam als hun geest gaan reageren, wat uiteindelijk kan zorgen voor een Burn-out. Ze raken volkomen uitgeput en opgebrand, vandaar de benaming “Burn-out”.

HOE KUN JE BORE-OUT VOORKOMEN?

Wie zichzelf en zijn activiteiten goed kan managen, is bore-out de baas. Daarbij kan het gaan om de privésituatie, maar ook de werk- of onderwijssituatie. Daarbij spelen elementen een rol als goed en consequent leren plannen, leren je grenzen te stellen en haalbare doelen stellen. Leren inzien dat het verkrijgen van geld of macht niet het belangrijkste is in het leven en dat het er evenmin om gaat dat je de anderen om je heen altijd en overal op hun wenken bedient. Jij bent de belangrijkste in je eigen leven en pas als het goed gaat met jou, heb je voldoende energie en enthousiasme om te kunnen genieten van het leven en er ook te zijn voor de ander.

DE ROL VAN DE COACH-BEGELEIDER

Met de juiste begeleiding kun je een dreigende Burn-out voorkomen, van een Burn-out herstellen en voorkomen dat je opnieuw Burn-out raakt. Een professionele coach of therapeut kan je helpen het probleem onder ogen te zien en samen met jou bekijken wat ervoor nodig is om het de baas te worden. Ook kun je leren hoe je het in de toekomst kunt voorkomen. Want zoals bij elke problematische situatie geldt: voorkomen, of dat nu de eerste of een volgende keer is, is beter dan genezen!

Wil je onderzoeken of je door mij gecoacht wilt worden?

Neem contact op