Wie is Marjo Crombach?

WIE IS MARJO CROMBACH?

ROOTS IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS

Oorspronkelijk werkzaam in het Voortgezet Onderwijs raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de begeleiding van leerlingen en mensen in het algemeen. Daar ben ik dan ook steeds meer werk van gaan maken. Ik ging leerlingen en later ook collega’s coachen. In mijn laatste jaren in het VO hield ik me daar vooral mee bezig.

LEERSCHOLEN

Intussen werk ik al jaren niet meer in het onderwijs. Als coach-trainer van Ereprijs Training en Coaching heb ik mij bekwaamd in Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), Systemisch werk (Familie- en Onderwijsopstellingen volgens Hellinger en zijn volgelingen), Reichiaans Lichaamswerk, Metaforisch werk, Regressiewerk, Gedragspsychologie, Werken met trance en visualisaties. Ik kijk daarbij naar wat het beste past bij de cliënt en de vraag die hij of zij meebrengt.

WAT IS ER TE DOEN AAN FAALANGST?

Ik heb veel ervaring met jongeren en volwassenen, individueel en in groepen, die hun leven negatief beïnvloed zagen door Faalangst. Dat is een bijzonder naar gevoel, zeker als je er voortdurend mee wordt geconfronteerd, geen idee hebt waar het vandaan komt en daarbij ook nog aanneemt, dat jij de enige bent, die ermee zit. Maar er is van alles aan te doen! Als je dat wilt en de moed hebt er samen met mij de schouders onder te zetten, gaan we aan de slag. We zoeken naar de oorzaken, maar vooral naar jouw bronnen, die je zullen helpen je (gevoel van) falen om te zetten in ervaringen van succes.

DE STAP VAN FAALANGST NAAR BURN-OUT

De stap van faalangst naar Burn-out is helaas een kleine. Mensen met faalangst zijn vaak behoorlijk perfectionistisch, kunnen moeilijk grenzen stellen en nog moeilijker ‘nee’ zeggen. Dan zorgen ze al snel beter voor de ander dan voor zichzelf, raken de balans tussen in- en ontspanning kwijt en gaan ongemerkt steeds meer over hun eigen grenzen. Doen ze dat te lang achter elkaar, dan bereiken ze het eind van hun krachten, teren in op hun energie waardoor zowel het lichaam als de geest gaat reageren, wat kan zorgen voor een Burn-out. Met de juiste begeleiding kun je een dreigende Burn-out voorkomen, van een Burn-out herstellen en voorkomen dat je opnieuw Burn-out raakt.

BORE-OUT, HET NU NOG ONDERGESCHOVEN BROERTJE VAN DE BURN-OUT

Hetzelfde geldt voor Bore-out, wel eens het ‘broertje van de Burn-out’ genoemd. Een Bore-out wordt veroorzaakt door chronische verveling tijdens (maar soms ook buiten) het werk. Je hebt te weinig te doen, of moet (vooral) werk doen dat je niet aanspreekt, dat niet past bij je kwaliteiten en je dus niet bevredigt. Leer opkomen voor jezelf, op zoek te gaan naar wat je wel aanstaat, wat je voldoende prikkelt en uitdaagt en wat aansluit bij jouw aanleg, belangstelling en kwaliteiten. Voorkom dat je ziek wordt door hier in een vroeg stadium werk van te maken. Als ervaringsdeskundige op dit terrein weet ik helaas hoe serieus zo’n proces anders kan verlopen.

BURN-OUT EN BORE-OUT

De symptomen van een Burn-out lijken veel op die van een Bore-out, maar doordat de oorzaken totaal anders zijn, vragen ze ook een verschillende aanpak. Van de begeleider vraagt dit dus ook een andere deskundigheid. Over burn-out zijn al volop boeken en cursussen in omloop, op het gebied van bore-out niet, maar daar ben ik door schade en schande wijs geworden. Ik ben nl. ‘ervaringsdeskundige’, iets waar ik enkele jaren nadien per toeval achter kwam. Toen ik er persoonlijk mee te maken had, had ik er zelf nog nooit van gehoord. Om de maatschappelijk her- en erkenning van het fenomeen te vergroten, het taboe erop te laten verdwijnen en te zorgen dat mensen die er last van hebben makkelijker hulp kunnen vinden, schreef ik mijn boeken over bore-out, de eerste die in Nederland verschenen.

COACHING, BEGELEIDING, LEZING

Ook voor begeleiding bij Burn-out en Bore-out ben je dus welkom in mijn praktijk. We kunnen meteen aan het werk gaan, maar je kunt ook eerst een kennismakingsgesprek komen voeren. Ook wie iemand zoekt om te spreken over een van de hiervoor genoemde onderwerpen, is welkom om contact op te nemen.

“Samen gaan we de uitdaging aan,
sporen je bronnen op,
boren ze aan,
ontwikkelen ze,
houden ze vast,
samen op weg naar jouw succes!”

Ik ben ingeschreven bij de SPHBO (Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs) als registercoach en lid van de Ethische Commissie van Phoenix Opleidingen in Utrecht.

Marjo Crombach, coaching, bore-out, burn-out, faalangst

Marjo

Coachruimte

Vaste gast: Noortje